Enfeksiyonlu bir dişi çekmek her zaman daha zor ve risklidir. 20 yaş dişleri, rutin kontrollerde takip edilmeli ve gerektiğinde sorun çıkarmadan çekilmelidir.
20 yaş dişleri, her hasta için olmasa da hastaların büyük bir bölümü için pimi çekilmiş bir bomba gibidir. Ne zaman problem yaratacağı belli değildir. Genellikle en mutlu günlerinizde; düğününüzde, nişanınızda, iş görüşmenizde, tatile çıkacağınız anlarda, sınav zamanı gibi durumlarda yakalar sizi. 20 yaş dişleri, rutin diş hekimi kontrolünde dikkatlice izlenmeli ve bir problem yaratmadan eğer çekilmesi gerekiyorsa çekilmelidir. Aksi takdirde problem yarattığı zaman, genellikle bu problem enfeksiyon ile birlikte seyreder. Bu esnada çekimi mümkün olmamaktadır. Bu gibi hastalar, antibiyotik ve ağrı kesici uygulamasını takiben diş çekimine alınırlar.
Ağız Hijyeni Çok İyi Olmalı
20 yaş diş çekimleri, günümüzde lazer ve ultrasonik cihazların kullanımıyla kolaylaşmıştır. Çekim öncesi özellikle 20 yaş dişlerinin kökleri iyi değerlendirilmelidir. Bunun için iki ve üç boyutlu tomografik görüntüleme sistemlerinden faydalanılır. Gömük 20 yaş dişlerinin alt çene siniri ile olan bağlantıları ve üst çenede sinus boşluğu ile olan bağlantıları dikkate alınır. Diş çekimi sonrası hastaların ağız bakımının en üst düzeyde olması gerekir. Bunun için diş fırçalama ve ağız gargarası önerilir. Operasyon sonrası sigara içilmesi kesinlikle çok zararlıdır. 20 yaş dişi enfeksiyon yapmış, antibiyotik kullanarak enfeksiyonu azaltılmış hastalar, ‘Nasıl olsa iyileşti’ diye diş çekiminden kaçınırlar. Belli bir zaman sonra bu enfeksiyonlar tekrar eder ve hastalar tekrar antibiyotik kullanarak bu enfeksiyonu baskılarlar. Bu zincir iki-üç defa devam eder. Bunun sonunda çenene kemiğinin içindeki kist büyür, kemikte ciddi kayıplara ve kist ve enfeksiyonların büyümesine sebep olur. Unutulmamalıdır ki; problem yaratmış ve daha sonradan problemi bir şekilde baskılanmış 20 yaş dişleri pimi çekilmiş bomba gibidir ve sizi ne zaman, nerde, nasıl yakalayacağı kesinlikle belli değildir. Ertelenen 20 yaş diş problemleri, daha ciddi problemlere ve operasyonun zor geçmesine sebep olur.
20 YAŞ DİŞİ NEDİR?
20 yaş dişleri, çenenin her iki tarafının en sonundaki üçüncü büyük azı dişleridir. Ağızda çıkan en son dişler olduğundan ve genellikle 17-25 yaşları arasında çıktığı için bunlara akıl dişi de denir. 20 yaş dişleri en son çıkan kalıcı dişler olduğu için, ağzınızda bunlar için yeterli boşluk olmayabilir. Bu da 20 yaş dişlerinin diş eti dokusunun veya kemiğin altında ya da başka bir dişin yanında gömülü kalmasına yol açabilir. Dişler gömülü oldukları takdirde şişme görülür. Gömülü 20 yaş dişlerinin problem olmasının nedeni, genetik olarak bu dişe ihtiyaç kalmamasıdır. Çenelerimiz küçüldükçe 20 yaş dişleri kendine yer bulmak için zorlanır ve dolayısıyla diğer dişler gibi çıkamaz. Kendine yer bulamayan 20 yaş dişleri, öndeki dişi ittirerek baskı yapar ve bu da çapraşıklığa neden olur. Ayrıca çok geride olmaları ve etraflarındaki diş etinin normal anatomik yapıda olmaması nedeniyle kolayca iltihaplanabilir. Şayet 20 yaş dişleri kemiğe gömülü ise, diş hekiminiz, ağız ve çene cerrahınız çıkarılacak kemik miktarını en düşük düzeye indirmek için diş etlerine bir kesik atar ve diş ya da dişleri kısım kısım çıkarır. İşlem sonrasında şişme ve ağrı görülebilir, bu normaldir ve birkaç gün içinde geçer. Bu süre uzar, ağrı, şişme artar ve kanama görülürse diş hekiminizi aramalısınız.
Arasına Yemek Artıkları Girer